måndag 11 februari 2013

Censur!

Jag blir regelbundet förundrad, imponerad och tacksam över alla de föreningsaktiva människor som lägger oändligt många oavlönade timmar på klubbarbete för allas vår skull. Jag gör själv en del, men det finns många, många andra som bidrar otroligt mycket mera för att våra klubbar ska fungera. En stor eloge till alla er!

Ibland blir man dock förvånad av andra anledningar, då man kan undra om en del av dessa personer sitter där de gör enbart för sin egen skull och inte för att de brinner för sin klubb/ras. Helt nyligen inträffade tyvärr en sådan incident, när det visade sig att Labradorklubben, med ordförande Dan Ericsson i spetsen, använder sig av censur för att tysta och motarbeta medlemmar man upplever som kritiska. Det har funnits antydningar om detta förut men man vill ju inte tro att sånt är möjligt, varför det gjorde mig chockerad när det framkom att så faktiskt är fallet.
Bakgrund: vi hade i Labradorens redaktionskommitté kommit överens om att det skulle göras en artikelserie om hantering och träning av valpen/unghunden. Efter att den först tilltänkta författaren med kort varsel avsade sig uppdraget, tillfrågade jag en annan medlem (Kerstin Andersson) som åtog sig att skriva dessa artiklar.
Jag meddelade detta till den övriga redaktionen, men blev både förvånad och förfärad när redaktionsmedarbetaren och tillika klubbens ordförande Dan Ericsson fullständigt förkastade den tilltänkta författaren, med motiveringen att hon har varit kritisk mot klubben?! Dan Ericsson menade att Kerstin Andersson gjort ”mycket kraftfulla påhopp” och ”kastat ur sig hemskheter” om såväl klubben och som om honom personligen. Den kritik han syftar på är dock inte överdriven på något sätt och den innehåller heller inga personangrepp eller andra övertramp, utan är ett sakligt ifrågasättande av delar av klubbens arbete/inriktning. Texten som åsyftas finns längre ner här på sidan så att var och en kan kan bilda sig en egen uppfattning. För att läsa hela tråden får man gå in på Labrador Retrieverklubbens Facebook-sida och titta under ”Senaste inläggen av andra”, inlägget är postat 14 september 2012.
Dan Ericsson är en övertygande retoriker och får trots det absurda i situationen delar av redaktionen med sig och man beslutar att inte ta emot något material ifrån Kerstin. Efter att ha ställt ett par obekväma frågor skulle hon alltså vara otänkbar att bidra med material till tidningen/klubben, även om ämnet är ett helt annat. Kerstin refuseras med andra ord beroende på vem hon är och inte på grund av att en text skulle varit undermålig eller olämplig. Detta är ett fullständigt oacceptabelt förfarande i en medlemsorganisation.
Sättet som kritiken framförts på kan verkligen inte kallas klandervärt, sen kan man hålla med Kerstin eller låta bli. Sakfrågan är dock helt irrelevant, utan det som är viktigt är att Labradoren (och därmed Labradorklubben) utestänger medlemmar som är obekväma i någon form. Jag trodde i min enfald att den här typen av censurering inte förekom i Sverige idag, men det var uppenbarligen helt fel.
Med anledning av det inträffade har jag med omedelbar verkan avbrutit mitt mångåriga arbete som skribent för Labradoren.
Både LRKs styrelse och SSRK Hs har tillskrivits i frågan – så här får det bara inte gå till!!
 

Från Labrador Retrieverklubbens Facebook-sida:
Tidningen Labradoren har just landat i brevlådan. Ordförande Dan Ericsson skriver en lång och omfattande ledare om det som vi labbeägare/uppfödare ska anse vara viktigt. Det märkliga är att inte ett ord andas "jakthund".
Min fråga till ansvariga (gärna just ordförande Dan E) är hur styrelse och rasklubb tar ansvar för jaktlabben? Hur viktig anses den rasvarianten vara?
Är det sant att klubben vägrar ta ansvar för den jaktavlade labben i RAS?
Ser fram emot utförliga svar!
Kerstin Andersson
Ringlets kennel

Gilla · · den 14 september 2012 kl. 21:04
Mirjam Axner, Sara Wallgren, Kian Wingård och 81 andra gillar detta.

27 kommentarer:

 1. Jag har många gånger hur många övertramp eller vad som egentligen krävs för att bli av med rasklubbsstatus. Är det någon som vet?
  Tack för texten Sofia! Tyvärr kan jag inte ens påstå att det minsta hårstrå av förvåning reste mig å Labradorklubbens vägnar.

  //BSW

  SvaraRadera
  Svar
  1. har många gånger undrat ska det vara./B

   Radera
  2. Nej, vi vet inte det, BSW, men det tänker vi ta reda på. Och ta ärendet så högt upp det går!

   Radera
 2. Åse Rönnblom gsson12 februari 2013 07:45

  Kan bara beklaga LRKs förlust av dig som redaktionsmedarbetare.

  Vad gäller föreningsarbete i allmänhet och just styrelsearbete i synnerhet så gäller det ju att lägga band på sina egna åsikter och vara öppen för medlemmarnas - det är ju för deras skull man sitter där, inte för sin egen (väl?)!
  Och jag skulle tro att MÅNGA medlemmar hade uppskattat artikelserien med Kerstin som författare, oavsett ordförandens personliga åsikter om just artikelförfattaren.

  //Åse R Gsson

  SvaraRadera
 3. Det finns endast en rasstandard på Labrador dela aldrig upp den så en avart heter jaktlabrador. Håll er till rasstandarden.
  Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inger - du missar poängen fullständigt. Oavsett att vi i många fall har olika åsikter om vår ras, så måste alla ha rätt att uttrycka denna åsikt. Att neka någon rätten att medverka i tidningen bara för att personen i fråga inte har exakt samma åsikt som readktionen/styrelsen, är ingen annat än censur!!

   Radera
  2. Kallar du våra hundar avarter,Inger ?! Det var väldigt oförskämt gjort.Men okunskap och trångsynthet får vi väl skratta åt - den här gången iaf. ;)

   Mvh / Jens & Sofia

   Radera
  3. Bortsett från din kommentar om jaktlabradoren som "avart" så missar du, som Sofia säger, helt poängen med det vi diskuterar.
   Vi diskuterar inte typer av labbe, utan det faktum att Labradorklubben tystar medlemmar som ifrågasatt beslut som styrelsen tagit. Och... det är censur vilket inte är lagligt i Sverige!

   Hälsar Kerstin Andersson

   Radera
 4. Åse Rönnblom Gsson12 februari 2013 12:41

  När jag läser jaktlabrador så går mina tankar inte till en typ utan till en labrador där uppfödaren satt avelsdjurens jaktliga egenskaper främst.
  Så länge en hund inte blir diskvalificerad på utställning så är den av ett godtagbart (S) exteriört avelsresultat. Att kalla labradorer som får pris på utställning en avart är hånfullt.
  SKK anser att G (Good - 3e pris) är tillräcklig merit för att få registrera en valpkull till ett lägre pris. OM SKK anser att ett exteriört G vore en avart borde väl knappast ett G vara ok?

  SvaraRadera
 5. Avart - den bevarade klassiska labradoren - jakthunden? Men, jag lägger det åt sidan eftersom det är en tröstlös diskussion. Däremot är censur, medial åsiktsstyrning och maktspråk en högst aktuell fråga i det här ämnet som handlar om en rasklubbs styrelses agerande.
  Att inte tillåta "obekväma" frågor ställda till sittande styrelse och att låta den "obekväma" frågeställarens frågor få konsekvenser i helt andra sammanhang är maktmissbruk och kan inte anses vara i linje med föreningsdemokrati.//Birgitta

  SvaraRadera
 6. Labrador retriever heter rasen vi har, vad jag vet så finns det ingen ras som heter jaktlabrador eller showlabrador, eller har jag missat något??? Det finns en rasstandard på labrador retriever men har aldrig sett en ras som heter jaktlabrador, så varför kalla den det?? Eller showlabrador för den delen... Allt verkar handla om hur man tolkar/misstolkar rasstandarden som uppfödare för det finns labbar som e så olika så skillnaden är lika stor som mellan en rottis och en schäfer, det borde inte kunna bli så fel...

  /SE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håll dig till ämnet,SE och fega inte under anonymitetens mörka mantel...
   Hur man kan få ovanstående inlägg till att bli en typdiskussion är för mig en stor gåta och visar bara hur okunnig och trångsynt man är.Som Inger...förmodligen lever ni i samma värld.Synd och tråkigt är vad det är !
   Mvh / Jens Palmqvist

   Radera
 7. Verkar vara ett känsligt ämne att jaktlabben inte är en ras Jens?. Men håller med dig, detta var ingen disskution om typer hit och dit, den disskutionen känns ganska uttjatad.

  // Nils Mårtensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej,det är inte känsligt.Jaktlabben är ingen "ras" det är bara en typ av rasen labrador.Det är när man börjar kalla dom avarter som jag reagerar.
   Sen när man blir censurerad för att man har fel typ och/eller obekväma åsikter,ja då måste man helt enkelt reagera.

   Mvh / Jens Palmqvist

   Radera
  2. Känns väldigt konstigt att dela in en och samma ras i olika typer när det bara finns en rasstandard att följa!!... Tycker mer man kan säga att en labbe är en typ av retriever och Golden en annan osv...

   /Nisse

   Radera
 8. Sophia Zerguerras Hallström13 februari 2013 13:27

  Det är väldigt sorgligt att sådana saker kan hända. Yttrandefrihet är det viktigaste vi har! Får mig att tänka på ett känt citat: " Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem".

  SvaraRadera
 9. Inger, SE och Nils, varför diskuterar ni typ av labrador i det här ämnet? Inlägget gäller ju en artikelserie om träning av den unga hunden som blir censurerad för att författaren har varit kritisk mot vissa beslut av LRKs styrelse. Och ingenting annat... / Märta S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märta...din lilla ärta ! ;)
   Bra !

   /Jens P

   Radera
  2. Tack, Märta! Att skilja på äpplen o päron tycks väldigt svårt för allt för många...

   Radera
 10. Starkt gjort Sofia att stå upp för sina åsikter. Om man slår upp ordet civilkurage i Wikipedia så står det följande:
  En individ som ger uttryck för civilkurage genom att vara väckarklocka om missförhållanden kan lätt stämplas som förrädare eller bråkstake. Beteenden förknippade med civilkurage kan därför inte bara försätta individen i farliga situationer utan i vissa fall stjälpa karriären, leda till avsked från arbetet, eller än hårdare sanktioner, som fängelsestraff eller utvisning. Nu hoppas jag att du och Kerstin slipper fängelse eller utvisning även om vissa insändare nog hade önskat dom påföljderna. /Kram Anders C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders! Fängelse eller utvisning känns ju inte helt OK.... även om Thailand inte är så dumt så här i februari... ;-)
   Men en del "skit" får vi säkert - särskilt av dem som inte kan se sakfrågan, dvs. att ordföranden i Labbeklubben tystar obekväma medlemmar och ser till att de inte får yttra sig. Censur, kallas det visst, eller?

   Radera
 11. Alla har ju rätt att tycka och att framföra sina åsikter men i det här fallet så handlar det inte om det tycker jag. Vi har en redaktör för tidningen och en ansvarig utgivare samt en redaktionskommitté. De bestämmer för varje nummer vad tidningen skall innehålla och vem som skall tillfrågas om att skriva de olika artiklarna. Om de anser att någon i redaktionen tillfrågat en person som övriga inte varit informerade om och de inte anser att det är rätt person så kan man inte kalla det censur. Om däremot en medlem skickar en insändare till tidningen och den inte tas med då är det censur./ Kristina Berghänel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristina - du får gärna kalla det inträffade något annat än censur, det är lika oacceptabelt ändå. Ingen i redaktionen trodde att Kerstin skulle göra ett dåligt arbete (tvärtom!), men eftersom hon tydligen är en icke-önskvärd person så var det aldrig aktuellt att ta in något material ifrån henne.
   Att på detta sätt "straffa" en medlem för att ha ställt några obekväma frågor till styrelsen är bara horribelt. Och jag kan faktiskt inte tro att NÅGON egentligen kan försvara detta, om vi bara kunde lägga alla typ-diskussioner åt sidan.

   Radera
  2. Kristina, om ordföranden klart och tydligt talar om att jag inte får skriva i Labradoren pga att jag tidigare ifrågasatt beslut som styrelsen tagit..... då är det censur. Eller vad skulle vi annars kalla det? Har alltså inget alls att göra med den artikel jag skulle ha skrivit... den är alltså inte ens skriven än..... utan det är JAG som person som är tystad.

   Radera
 12. Nu hänger jag inte med..."och om de inte anser att det är rätt person"....jag fattar ingenting ! Är personen alltså viktigare än själva artikeln ?

  / Jens Palmqvist

  SvaraRadera
 13. För mig låter det helt absurt detta - även om jag vet att klubbar med gubbar stryker varandra medhårs och inte har särskilt mycket civilkurage, så hade man önskat att någon kunde sätta ner foten. Vilka djävla fasoner! Nu tillhör inte jag klubben men detta skulle kanske kunda hända på fler ställen! Heja Kerstin Andersson
  //RS med flat

  SvaraRadera
 14. Skulle den s.k. jaktlabradoren vara en avart?? Helt otroligt uttalande. I så fall är utställningsklunsarna en precis lika stor avart. De har ingenting gemensamt med ursprungsrasen. I min värld heter den arbetande typen labrador och den icke arbetande typen för utställningslabrador. Avskyr ordet jaktlabbar!

  SvaraRadera