torsdag 31 maj 2012

Frysmärkning

Ibland får man lite ovanliga uppdrag som inte är lika jobbiga som de tidigare beskrivna - frysmärkning av häst är ett sånt. Jag tror DV Eskilstuna blir tillfrågade 1-2 gånger per år för detta så det är knappast ett rutinuppdrag för någon av oss. Anledningen till att man frysmärker en häst är att man ska kunna få ut försäkringspengarna vid en kronisk skada, men ändå kunna ha kvar hästen som sällskap eller avelsdjur.
Frysmärkning är inte särskilt svårt men lite meckigt, eftersom vi måste beställa kväve o hämta/lämna tuben hos AGA-ombudet på andra sidan stan. Själva ingreppet utförs som följer:
1. Häll upp kvävet i en termos och ställ järnet däri. Det ser ut som att vätskan kokar men flytande kväve håller en temperatur av ungefär 200 minusgrader så det är minst sagt en synvilla!2. Ge hästen lugnande och raka den på vänster lår. 3. Vänta tills järnet är KALLT!
4. Håll järnet mot hästen på det klippta området. Hästarna känner initialt ingenting, men efterhand märks det att de blir lite obekväma när kylan tränger djupare in i vävnaden.
5. Håll stadigt mot hästen under en lagom lång stund. Man ser här hur kylan liksom "rinner" av järnet!6. Efteråt bildas ett tydligt märke i hästens lår - en nedsänkning i vävnaden med "vallar" runtom.7. Med tiden kommer den frysskadade huden att bilda ett vitt ärr - hästen är omöjlig att försäkra igen då alla kan se att den blivit utdömd. Hästen på ovan är inte "min" häst, men man ser tydligt slutresultatet av behandlingen.


Det var dagens veterinärmedicinska berättelse!

2 kommentarer:

  1. Tack Sofia, jag har alltid undrat varför somliga hästar har sådana märken men inte andra... Kul att få se med bilder och tydlig information dessutom.
    Tack, tack!
    /Catrin

    SvaraRadera
  2. Hej, jag skulle gärna vilja komma i kontakt med Dig, men hittade ingen mailadress. Skulle Du kunna kontakta mig på maria@vimeddjur.se

    SvaraRadera