fredag 6 januari 2012

Träningsprov

Den fantastiskt generöse Robert Daws bjöd in oss till "sitt" ställe för ett träningsprov / training day och en underbar morgon samlades vi förväntansfullt på Beauvale Abbey Farm utanför Nottingham. Det var en vanlig jaktdag där Robert med hjälp av oss tog hand om apporteringen under provmässiga former. Väldigt avslappnat men ändå tillräckligt mycket allvar för att det skulle uppstå en viss "nerv" hos förarna.

Mangårdsbyggnaden med häck-omgärdad trädgård.

Beauvale Abbey Farm har alla möjliga sorters produktion - ett trettiotal tinkrar (avelsston + en egen hingst) för uppfödning av ridhästar, köttdjur, får av flera olika slag, kalkoner, diverse olika höns, tea room med gårdsbutik, jakterna osv.Man måste bredda verksamheten för att klara sig på ett småbruk!
Underbar morgon med sol o nollgradigt.

Två ugnsfärdiga fasaner eller dito rapphöns för bara £ 5.00 - vilt är billig mat i England!Dessutom är det så gott! Och nyttigt! Och främjar vår sport! Alltså - ät mer vilt.


Självklart fanns även ordinarie apportörer på plats - vi kunde ju inte täcka hela skyttekedjan själva.Första drevet som var skogen till vänster.


Solen gjorde att den tunna frosten snabbt försvann."Settle your dogs, now we start."

Bitte skickar Rico...
...som krånglar sig igenom häcken o hämtar sin första fågel.


Fido lämnar snyggt i hand."Wingblinded" Susa.


På gården finns en gammal klosterruin, vilket jag såklart blev helt exalterad över. Tänk er en kyrkobyggnad o ett överdåd av murar på samma gång!?Ingången för länge sedan. Verkar fånigt att ha en så smal o hög trappa upp, men så var det tydligen. Halvt under markplan låg ett rum till - det var alltså en typ av suterränghus...


Interiörbild - det vi har i ögonhöjd är det gamla golvet, sedan ser man eldstaden på både första o andra våningen o kan ana resterna av en trappa upp till nästa våning. Fantasieggande!En minnessten med lite information om klostret - mer finns här.


Ett gammalt kyrkfönster.
Mangårdsbyggnaden från andra sidan - hur fint som helst! Och med en häpnadsväckande utsikt över den lilla dalen. Beauvale betyder tydligen "den vackra dalen" - ett högst passande namn.Elevenses - den här gången bjöds det på portvin o fruktkaka. Mums!

Vackert!

"Barney" åkte viltvagn mellan såtarna.


Här drevs fasaner o morkullor från skogen till höger om dammen.
Grims bästa apport för dagen var när han som andra hund o en god stunds fördröjning gjorde ett riktigt fint arbete på en löpa efter en springande tupp. Det är sånt man inte kan träna en hund till - det måste de lära sig själva!Börjar jag bli tjatig...? Men det är ju så vackert!!
En av hundarna i drevet - cockerspaniel i sportfrisyr.
Man kan njuta av den härliga dagen på många olika sätt...
Ser ni änderna på ängen bortom dammen? De utfodras uppe i vänstra hörnet vid häcken och keepern visslar på dem när de ska få mat. De kom lydigt på inkallning den här gången oxå men nu blev de uppjagade över skyttarna istället för fodrade. Detta var synnerligen effektivt och de fick riktigt fin höjd, men det kändes sådär etiskt...Rasism finns hos alla arter - det var nästan komiskt att se hur varje ras höll ihop inom den större flocken av får.Dagsljuset börjar försvinna - men det är bedövande vackert även i halvskymning!

Vem som vann "provet"? Ingen.


Alla hundar skötte sig egentligen riktigt bra, men samtliga lyckades oxå begå något misstag och dagen slutade med "no result". Vilket hände på ganska många novice-prov under bara den korta tid som vi var i England, så vi var i gott sällskap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar