fredag 27 april 2012

Stackars Alf!!

Vissa dagar undrar man verkligen varför man jobbar som veterinär i fält, medan det andra dagar framstår utan skuggan av ett tvivel som det enda vettiga yrkesvalet här i livet. Igår var en av de sistnämnda dagarna! Solen sken, träd o buskar börjar slå ut så det är en fröjd att vara ute o köra, alla djurägare var trevliga o positiva och förutom några inledande smådjur på morgonen fick jag även träffa på både nötkreatur, får och hästar under dagen. Härligt!
Min odiskutabelt största patient för dagen var Alf, en ung charolaistjur som just påbörjat sin bana som avelstjur. Han har redan setts betäcka ett par kor i sin grupp, senast för 3 dagar sen uppvaktada han ivrigt en brunstig ko. Men sedan des har han varit hängig o nedstämd, ätit dålig o mest velat ligga stilla. 

 Alf

Den kliniska undersökningen avslöjade snabbt en kraftig svullnad o ömhet längs hela snoppen o ända fram i förhuden o han ville/kunde inte skafta ut ens det lilla som krävs för att kissa normalt. Förmodligen har han fått en rejäl smäll i samband med betäckningsförsök och dras nu med en ordentlig inflammation i området. Stackaren! Men vila ifrån allt vad damer heter och intensiv anitinflammatorisk behandling ska förhoppningsvis få honom återställd på några veckor. Håll tummarna för Alf!


 Lunch i det fria är härligt även för fyrfotingar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar