torsdag 31 mars 2011

Influensa

Efter det stora fågelinfluensautbrottet 2006 och därpå följande hysteri ibland både media, myndigheter o allmänhet, görs nu regelbundet kontroller avseende detta på alla slags fjäderfäanläggningar. En gång årligen tas det till exempel blodprover på avelsänder där man letar efter antikroppar mot viruset och den här veckan var det dags igen.

Så här kan man ha det som and i avelshägn - mat, vatten, skydd mot rovdjur och skapliga ytor både under tak o utomhus. Den gångna vinterns kyla hade gett en del stackare frostskador på fötterna, men bortsett från det är hälsan väldigt god i besättningen. Honorna har just börjat värpa nu och om några veckor kommer insamlandet av ägg och kläckandet av ällingar att börja igen. Det är inte tillåtet att fånga vilda änder utan alla avelsdjur är uppfödda i fångenskap.



Av praktiska skäl provtog vi dock den här gruppen istället. Det ser kanske inte lika idylliskt(?) ut som för de utomhushållna, men jag trycker att en rejäl lösdrift alltid är ett bra alternativ, oavsett vilket djurslag man pratar om.



Alla änder måste ha tillgång till vatten, och det har såklart även dessa. Trots att de är uppfödda och aldrig varit ute i friheten så är de långt ifrån tama och blev ganska besvärade av besöket.



De föstes försiktigt längs väggen...



...och stängdes in i ett hörn för att underlätta hanteringen.



Man tar blodet från en ven på vingens undersida, vilket oftast är svårare än det låter!



Till slut var dock uppdraget slutfört - 20 fåglar åderlåtna. Vi väntar nu svar från labbet på proverna och skulle bli väldigt förvånade om de kom tillbaka negativa. Vi har nämligen påvisat antikroppar vartenda år, vilket gjorde alla inblandade smått neurotiska första gången det hände! Nu är vi dock mera lutttrade och har redan planerat för uppföljande provtagning nästa vecka eller nåt. Om/när resultatet visar att fåglarna träffat på viruset (= har antikroppar) går man nämligen vidare med svabbprover i kloak och svalg för att leta efter levande virus. Hittills har dessa alltid varit negativa som tur är, för antagligen åtgärdas positiva virus-resultat med utslaktning av hela besättningen sånt är alltid traumatiskt.


Det var ganska ruggigt väder den dagen, verkligen inget vidare alls när man är nyfödd o blöt. Den här stackaren är inte gammal, om man tittar noga så ser man fortfarande den blodiga navelsträngen och efterbörden som hänger från tackan. Stackars liten...


Idag var det betydligt bättre väder än ovan o hundarna här hemma har fått komma ut o lufta sig lite. Man kan väl konstatera att vi hittade ett par områden där det finns ett visst behov av förbättring. Även en blogghund kan tydligen ha en dålig dag!! ;o)

3 kommentarer:

  1. Nämen...lilla söööta guuula blogghunden då ;o)
    Igår hade vi DIN smed här och han fixade en fin takstege till sotaren som kommer bli glad efter ett antal års avsaknande av densamme.
    Intressant att se och läsa hur det går till med fåglarna.
    Må gott!
    Kram
    jill och Peter

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia!
    Tack för intressant läsning!
    hälsn Karin L

    SvaraRadera
  3. Det är så kul att läsa om vad du gör på jobbet!!
    Hälsningar Stine

    SvaraRadera