måndag 16 maj 2011

Britterna invaderar!

De senaste dagarna har gått i hundträningens tecken (igen!), för egen del dock utan hund utan enbart som funktionär/åskådare. Ett flertal brittiska instruktörer besökte Sverige under den gångna helgen – Guy Bennett gjorde sitt andra framträdande för säsongen, även Mark o Jamie Bettinson befann sig i Östergötland och våra vänner i väster hade besök av Phil Garton, Glynn Evans och Craig Horvill.

Jag åkte till Naddö där Guy hade en dag med unghundar o en dag med äldre. Flera av de unga hundarna hade ganska påtagliga brister i respekten för sina förare, vilket såklart komplicerar samvaron i allmänhet o träningen i synnerhet. Men även om själva apporteringen inte blev särskilt avancerad under dagen så var det väldigt intressant att se hur man jobbade med de problem som fanns. Man lär sig mycket genom att gå på kurs utan hund! Lördagen var vikt åt öppen-/elithundar och genomfördes ungefär som sist – även denna gång med en jämn grupp där alla fick hjälp att förstå sammanhangen och utveckla det som brast för dagen.

Söndagen spenderades istället på Sturefors dit Åza Wikström bjudit in Mark o Jamie Bettinson som instruktörer. Jag följde Marks grupp med de äldre hundarna och fick se både arbete på linje och statiska övningar. Fokus låg här mer på tävlingsträning än konstruktiv utbildning, och när någon misslyckades kallades hunden hem och ett annat ekipage fick chansen istället. Detta gällde dock främst de mer ”färdiga” hundarna, de fanns någon unghund också med i gruppen och de fick lite mer hjälp att lösa upp situationen.

Det är alltid spännande att se olika instruktörers sätt att arbeta, det finns ju inget rätt eller fel i den här branschen utan många vägar leder fram till ungefär samma mål. Det gäller bara att lyckas hitta ett sätt som passar en själv – det värsta ur hundens perspektiv är förmodligen när föraren byter metod/ändrar träningen från vecka till vecka beroende på vilken instruktör man träffat senast…

Även nästa helg blir det kurs – då med egen hund igen. Grim har nu haft en hel månad utan en enda apport och börjar bli ganska uttråkad, vilket var hela syftet med avbrottet. I slutet av veckan ska han dock dammas av igen inför träningen med Roger Phillips och Simon Hansell i Moheda under lördag o söndag. Ser fram emot det!

2 kommentarer:

  1. Kul! Det blir säkert toppen med Roger och Simon. Påminn Roger att när jag var funkis till honom på unghundsderbyt så var min uppgift att stå med paraplyt över honom så han över huvud taget kunde skriva ned poängen ;o)
    Du kommer nog få höra att att det du ser där ute i hunden är en direkt avspegling av dig själv :o) turligt nog ingen nackdel i ditt avseende ;o) Krya på förkylningen och sköt om dig! Ses snart!
    Jill

    SvaraRadera
  2. Hmmm Jill, Roger har aldrig dömt Unghundsderbyt. Det har däremot Graham Roberts gjort - kan det vara honom du menar?

    SvaraRadera