torsdag 12 maj 2011

Fältfågeluppfödning

Häromdagen hade jag ett av de trevligare av de officiella uppdrag som regelbundet faller på vår lott – att som statens förlängda arm inspektera en rapphönsbesättning inför export av ägg till Finland.












Rapphönsen hålls under den här perioden, ca 2 månader totalt, i en anläggning som tidigare använts för minkuppfödning. I varje länga finns 130 par o den här uppfödaren har tre sådana.












När äggsamlandet är färdigt säljs fåglarna och släpps ut i det fria för att bidra till den vilda rapphönsstammen.












Varje bur håller ett par och trots att de nu har suttit här i ca 6 av de 8 veckorna så sågs inte en enda fågel med skador eller tecken på sjukdom. Visst, några stycken var lite luggslitna i fjäderdräkten men det rättar till sig så snart de kommer ut.
















Om man tycker det ser trångt ut kan man jämföra med hur slaktkycklingar har det – där är det tillåtet med 36 kg fågel per kvadratmeter!!













Nu är de som mest produktiva och lägger närmare 300 ägg om dagen.















Storleken spelar ingen roll!! Den här tuppen har blivit spelgalen och vill hålla alla inkräktare på avstånd från hans revir – härlig attityd men jag var glad att han inte är större…














Fasanerna hålls antingen på upphöjda nätgolv...















...eller på marken. Man har en tupp och ett gäng hönor i varje grupp. De flesta av fasanerna har så kallade näbb-korgar för att förhindra dem från att hacka på varandra.






En dags skörd av fasanägg - ca 450 st.

1 kommentar: