måndag 18 oktober 2010

FTAW Grim Grus

Igår förmiddags kom samtalet – ”vill du starta på novice prov imorgon?” Efter en momentan önskan att kräkas samlade jag ihop mig o tackade ja till detta erbjudande. Jag sov inte så vidare gott i natt, men i morse kändes det riktigt bra o jag var bara ”lagom” nervös. Arrangerande klubb var Essex Field Trial Society och provet hölls i Walberswick en halvtimme bort. Bra, tänkte jag, inte så långt hem om man skulle åka ut direkt… Tjänstgörande domare var Mike Jennings, Mike Skipper, Julian Mutimer och Sam Morley-Riches och i startfältet fanns förutom alla jaktlabbar även golden, flat och en labbe av utställningstyp.

Hela provet genomfördes som en trampjakt över ett stort sockerbetsfält där vilttillgången var enorm. Det formligen sprutade fågel och vi hann inte gå många steg innan nästa flock gick upp. Detta ställde till det för de orutinerade hundarna och mer än en fick härdsmälta. Turligt nog var skyttet av högsta klass och det mesta låg dött där det föll, att följa en löpa i det överflödet av frisk fågel skulle varit snudd på omöjligt.

Vi hade startnummer 13 av 14 hundar och fick alltså vänta ett tag innan det var vår tur. Första uppgiften blev ett tomsök efter en rapphöna som ingen av oss markerat eftersom det samtidigt sköts flera fasaner på andra kanten. Varken Grim, efterföljande hund eller domarna hittade fågeln, men eftersom det hade varit en avsevärd fördröjning innan vi sändes så det var aldrig tal om någon first dog down.

Första fågeln – fasanhöna som markerades snyggt, men han fipplade en del i upptaget o lade ner en gång på vägen in. Andra fågeln höll på att bli vår sista – en fasantupp som föll död 40 m ut från linjen. Grim går direkt till nedslaget men missar fågeln med 2 dm, stöter på levande fågel o tappar delvis huvudet. Han var snudd på ur hand men jag lyckades få tillbaka kontrollen och bärgar till slut fågeln. Strular dock i upptag o inleverering med denna också, han som alltid apporterar så snyggt? På väg ut ur linjen inser jag plötsligt varför, Grim har aldrig apporterat fasan förut… Väl förberedd – jag??

På grund av obalans i antalet bedömda hundar gick vi nästan direkt in till domarparet på andra kanten för vår tredje apport – ännu en fasan som han faktiskt skötte snyggt. Efter debaclet med andra fågeln kände jag emellertid att vi låg på gränsen och blev därför besviken men inte förvånad när hund 14 kallades in för tredje omgången och inte vi.

Detta visade sig dock vara ett steward-misstag och vi fick faktiskt vara med o leka ett tag till. Vi avslutade vår premiär i provcirkusen med två riktigt snygga markeringar, en fasantupp o en rapphöna. Den feta tuppen apporterades utan tillstymmelse till strul – han lär sig snabbt!

Efter detta förklarades provet över och det var fyra hundar kvar i prislistan:
1st Strammers Carol of Findpoint, Mr T. Prentice
2nd Longwalk Samson, Ms S. Coby
3rd Holway Martina of Wycombe, Mr G. Cox (Gun´s Choice)
4th Searover Day One, Ms S Larsson

Dagens mål var att slutföra provet, vilket alltså lyckades, och totalt sett är jag nöjd med vår debut. Bristen på kontroll oroar mig dock en del, men det ska vi ta tag i redan imorgon då det blir walk-and-stand-jakt på Knight´s Farm. Löparskorna på…

18 kommentarer:

 1. Congratulations , not bad for your first Trial and at such short notice too. Very Well Done .
  Hugs Barry & Dorothy

  SvaraRadera
 2. Va kul för er och så stolt jag blir över er bedrift. Det är alltid nervöst att starta på A prov.. man vet aldrig vad som ska ske och det är defenitivt inte rättvist:)
  hoppas du får fler starter nu när du har fått blodad tand.
  kram från oss i Svedala / Lena B-K

  SvaraRadera
 3. Hejja hejja Sofia o Grim ... inte illa pinkat av en en liten gul svensk
  Kram på dig
  Inga

  SvaraRadera
 4. Stort grattis till en lyckad debut! Hoppas ni kommer med på fler prov. Hälsn Sara

  SvaraRadera
 5. Jag följer din blogg och tycker det är himla intressant och trevligt att få ta del av dina erfarenheter där borta. Tack

  SvaraRadera
 6. Grattis Sofia, vad var det jag sa om gula labradorer, de är bara bäst.
  /Inger

  SvaraRadera
 7. Stort Grattis!
  Vilken prestation av er båda!!
  Vi kommer snart och gratulerar live..
  kram Patricia och Sia

  SvaraRadera
 8. Riktigt riktigt bra debut. Vi är så glada för er! Kramar från oss!

  SvaraRadera
 9. Stort grattis till en riktigt bra debut.
  Kramis Anna och Tassa

  SvaraRadera
 10. Grattis Sofia! Skitbra jobbat av er båda.
  Kramar från Anna och alla gula här hemma

  SvaraRadera
 11. Stort grattis! Vi är så imponerade av era bedrifter.
  kramar
  Boel, Iris och Elva

  SvaraRadera
 12. Jättegrattis!
  Well done!
  Nästa??

  SvaraRadera
 13. Otroligt imponerande! Vad kul och vad duktiga ni är! Här dröjer det ytterligare någon vecka innan det är fasandebut för oss. Douglas hälsar till brorsan & farsan, kram från oss!

  SvaraRadera
 14. Kul att läsa om era bedrifter i GB. Grattis till en bra debut! Mvh Peggy o Magnus

  SvaraRadera
 15. kan bara instämma och gratulera.
  /kram odden

  SvaraRadera
 16. Og jeg bor i Norge og følger med på din fine blog!!. Gratulerer med fin A prøve:-). Kjenner godt til Grims norske søster som bor like oppi svingen. mvh Helen Gram

  SvaraRadera
 17. Oj va bra! Duktig Grim Grus. Snart sitter vinsten där.

  SvaraRadera