torsdag 21 oktober 2010

Utveckling

Sitter just nu i ett hotellrum på Alexandra House utanför Swindon, där jag tillbringat dagen (och kommer att tillbringa morgondagen) på kurs. Den här utflykten är för ovanlighets skull inte alls hundrelaterad utan handlar om att jag ska lära mig mer om ultraljudsundersökningar. Det är en himla intressant och väldigt bra kurs hittills – ultraljud är bara så SVÅRT! Det hjälper ändå en del att jag gjort gynelokologiska ultraljud på ston under många år, men buk o hjärta är ändå en helt annan sak.

Skillnaden på inställningen till vidareutbildning jämfört med hemma i Svedala är stor. Här i England är det nästintill obligatoriskt för alla veterinärer att göra minst 5 dagar eller 35 timmars CPD (Continuing Professional Development) varje år, ett dekret utfärdat av Royal College of Veterinary Surgeons (motsvarande veterinärförbundet). Det är väl inte direkt spöstraff om någon inte fullföljer detta, men om man råkar hamna i disciplin-/ansvarsnämnden och inte har gått sina kurser så ses det inte med blida ögon.

Detta medför att så gott som alla arbetsgivare erbjuder “5 days CPD yearly” som en del av lönen och man behöver aldrig tjata för att få gå på kurs, vilket är en trevlig omväxling! Jag har visserligen bara erfarenhet av SJV som arbetsgivare hemma, men där är det sannerligen inte så. Utbildningsbudgeten för externa kurser är ytterst begränsad inom DVO, vilket såklart medför att det är svårt att utvecklas professionellt. Och jag är helt övertygad om att många privata veterinärer (särskilt egenföretagare) inte heller lägger speciellt många kronor på vidareutbildning, vilket i slutänden naturligtvis påverkar vården man erbjuder. Stagnation är inte bra på något sätt!

Hundarna har agerat försökskaniner under kursen och är nu ultraljudade på längden o tvären. Detta visade sig vara nästan lika jobbigt som en heldagsjakt och de sover nu sött i vår gemensamma dubbelsäng. Jaja, jag vet – man ska inte ha hunden i sängen! Men de brukar faktiskt sova i köket o jag kunde bara inte motstå Baggi när han gjorde sitt allra gulligaste igår kväll…

Vi hade första frosten i England i natt - den här skylten kommer snart att vara aktuell igen...

4 kommentarer:

 1. Klart hundarna ska sova i sängen. Andras hundar alltså...

  SvaraRadera
 2. Man får visst ha hundarna i sängen! Problemet med mina är att dom tycker det är för varmt....

  SvaraRadera
 3. Låter himla bra, har nyligen erfarit på ett alldeles för konkret sätt (felbehandlad hund som dog) att privatpraktiker inte alltid har adekvat kompetens. Mina sover alltid i sängen.

  SvaraRadera
 4. Kul med kurs :) och ultraljud gillar jag också! Men vi har faktiskt avtalat 2 kurstillfällen/år vilket blir minst 4 dagar. Tror nog att DVO är lite sämre än många andra där, tyvärr. Kanske nåt att ta tag i ;)

  hälsn Ulrika

  SvaraRadera