lördag 15 januari 2011

Nära, nära

Utility Gundog Society / Eastern Counties höll i fredags ett novice trial på den klassiska provmarken Ampton i Gt Livermere. Dömde gjorde Douglas Raven, Sara Gadd, Jenny Hankey och Jake Dowding och man hade minsann en lätt internationell touch tack vare ett svenskt ekipage på startlinjen! Provet inleddes i det ökända området The Snipe Bog – tjockt o tätt med tuvstarr o liknande växtlighet och väldigt mkt vilt gör det svårapporterat o många hundar har fått lämnat arenan efter att ha missat sina fåglar där.

Grim inledde mycket stabilt med exemplariskt uppträdande och två snygga markeringar (fasan + kanin), båda med viss fördröjning. Min målsättning var att få fullfölja provet och jag försökte att bara koncentrera mig på nästa apport o inte tänka på hur mycket tur man måste ha för att lyckas hela vägen…

Andra och tredje omgången slutfördes efter en mini-drive där vi gjorde två alldeles utmärkta dirigeringar. Men oj vad det är svårt att tvingas lita till andra människors anvisningar om var fågeln finns – 30 meter är ju inte direkt ett exakt mått i det sammanhanget!
Det var såklart väldigt skönt att vara helt ren så långt men det var många hundar som gick riktigt bra. Vid det här laget hade vi fortfarande hela nio ekipage kvar i tävlingen och jag började fundera på hur lång tid det skulle ta för domarna att ”göra sig av med” ungefär hälften av dessa.

Efter ytterligare en drive verkade dock bränslet ta slut för många hundar – flera slog ut sig själva och ytterligare några skötte inte sina fåglar så bra som man kunde vilja. Jag o Grim var fortfarande helt prickfria efter fem apporter men hade inte fått chansen att göra nåt riktigt spektakulärt. Det hade dock ingen annan heller gjort och jag kunde inte se att någon hade en fördel framför någon annan. Man hade en ny domarkonferens och kallade sen tre ekipage till vidare tävlan – jag, Darren Hales och Caroline Heasman – varsin apport till skulle få fälla avgörandet.


”You are not better than your last retrieve” är ett klassiskt talesätt på provcirkusen och tyvärr blev jag varse exakt vad som menades med detta. Efter att ha varit helt fantastisk hela dagen drabbades Grim plötsligt av partiell dövhet och ville inte alls lämna den vittring han fått i sin gulliga näsa när jag försökte skicka honom på en rapphöna ingen av oss sett falla (vi gick inne i en skogsdunge o fågeln fälldes ute på fältet). Det gjorde vår sista apport till ett tråkigt misslyckande och från att ha legat i vinnarposition störtade vi fullständigt. J-a skit!!

Jag var alldeles oerhört besviken där och då, men med lite perspektiv på det hela så känns det nu något bättre. Det var ju faktiskt bara mitt tredje och Grims andra prov någonsin och vi fick åtminstone med oss ett Certificate of Merit och Gun´s Choice hem. Med en fjärdeplats och ett CoM på två starter har vi ju bevisat att vi platsar i den här leken och det är såklart väldigt tillfredsställande! Men det suger att ha varit så nära och ändå inte nå ända fram, jag ville ju vinna…

11 kommentarer:

 1. Trots "förlusten" så var det dj... bra arbete av er - stort grattis!!!
  hälsn Karin L

  SvaraRadera
 2. Förstår din besvikelse OCH glädje! Vi här hemma är JÄTTE stolta över er insats. Gulle gulle Grim! Han behöver kanske sova ett par nätter till mellan mig och Peter *hehe*. Oavsett så tycker vi att ni är SUPER duktiga. Är Benny avis? Njae...snarare matte ;o)
  Kram kram och grattis till CoM och Gun´s Choice!!
  Ps. Såå himla fin profilbild på grabbarna Grus

  SvaraRadera
 3. Va´duktiga ni är, snart sitter förstaplatsen där! Har ni fler prov inplanerade?? Kram Luddisarna och deras housekeeping staff...

  SvaraRadera
 4. BRAVO Sofia , men förstår att du gärna velat vinna detta prov. Snart e du hemma på de svenska provmarkerna igen och då jäk--r får vi passa oss
  Ses snart
  inga

  SvaraRadera
 5. Fy bubblans vad ni är duktiga!!!
  /Annika

  SvaraRadera
 6. Vilken tur att du har vinnarskalle! Då lär det ju komma fler rapporter om provstarter o framgångar "over there". Ser fram emot det! :-)

  Lycka till!

  Åsa m. jyckar

  SvaraRadera
 7. Jäklar var duktiga ni är! Grattis å lycka till i fortsättningen!!!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det var jättebra gjort ! Den där tjejen som sa att hon egentligen inte är en tävlingsmänniska...jaja.. ; ))

  / Jänns

  SvaraRadera
 9. Oj, vad duktiga ni är! Bra gjort!
  Grattis från oss

  SvaraRadera