torsdag 22 mars 2012

Hårda vs. mjuka metoder

Såg måndagens Kvällsöppet på TV4 Play – en debatt om hunduppfostran och träning. Eller debatt o debatt, det var ju knappast några retoriker man bjudit in… Synd att den ena skolan ska ställas mot den andra på det sätt som gjordes, men ännu mera synd att de inviterade inte kan prata för sin sak på ett vettigt sätt. Att hånle mot sina opponenter, himla med ögonen och påstå att ”nu är det slutdiskuterat” inger ju inget förtroende direkt. Det spelar liksom ingen roll vad som diskuteras om någon/några beter sig så – ämnet blir totalt ovidkommande och inget blir egentligen sagt.

Om man återgår till ämnet tror jag nog att de flesta ligger nånstans mitt på skalan, använder klicker/godis vid inlärning av en del saker men är inte rädda för att bestämt visa vad som är fel om nöden kräver det. Operant inlärning är helt fantastiskt i många lägen, men jag har faktiskt svårt att se hur det ska kunna räcka hela vägen. Det hade varit väldigt spännande att fråga Anders Hallgren/Natasja Ravenklint hur de skulle hanterat schäfern i det inledande klippet! Inte hur man långsamt stegrar retningen för att han till slut ska kunna behärska situationen, utan hur de konkret skulle gjort där och då när hunden gjorde utfall. Utan konkreta frågor/exempel blir ämnet alltför luddigt och svävande.

Jag kan istället rekommendera en artikel av Git Jering som behandlar ämnet metoder och ledarskap. Git är väldigt framgångsrik på brukssidan, hundinstruktör sedan länge och har skrivit flera böcker om både fostran o träning. Gå in på hennes sida www.alfahundsupport.se och titta under rubriken Ledarskap. Läs för all del gärna de övriga sidorna också – Git vet vad hon pratar om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar