lördag 31 mars 2012

Kött o miljö

Det debatteras ständigt om hur köttproduktionen påverkar vår miljö och många propagerar för minskad konsumtion av animaliska produkter i allmänhet o av kött i synnerhet. Jag tycker man borde lägga mer krut på att informera allmänheten om vilken skillnad man kan göra genom att välja RÄTT kött istället för att avstå helt.

Många tycks tro att kött från Brasilien eller Argentina kommer från djur som gått fritt på naturliga beten, och att det på något sätt skulle motivera den långa transporten. Det är såklart en väldigt romantisk o tilltalande bild med betesdjur utspridda på de oändliga grässlätterna, men som vanligt så är verkligheten inte riktigt så fin som man kunde hoppas. Istället kommer köttet allt som oftast från djur som blivit intensivuppfödda i enorma feedlots, utfodrade med soja som odlats på skövlad regnskogsmark…Det är betydligt mer klimatsmart att äta svenskt kött tack vare våra naturliga resurser av både vatten o gräs. Det finns uträkningar som visar att sydamerikanskt kött bidrar med 30-40% mer koldioxidutsläpp än det svenska. För den betesbaserade svenska produktionen är landskapsnyttan större än klimatskadan, särskilt om det finns träd på betet. Den biologiska mångfalden måste bevaras och få biotoper är så artrika som naturbeten.


Alla vill ha ett öppet landskap, men folk verkar inte fatta att om vi inte har några bönder med betesdjur så kommer hagmarkerna att växa igen. Jag kan inte förstå hur normalbegåvade människor inte tycks se sambandet mellan att välja svenskt kött i affären och att se betande djur i den svenska naturen?!Vi svenskar släpper ut ca 11 ton växthusgaser per person o år. Maten ansvarar för lite mer än 2 ton och av detta kommer ca 0,7 ton från svensk köttproduktion. Det är såklart en väldigt stor andel av det totala utsläppet som kommer från köttproduktionen, men i sammanhanget kan nämnas att godis o läsk står för 0,5 ton…Summa summarum – minska gärna din köttkonsumtion, men framförallt


välj svenskt kött!

6 kommentarer:

 1. Och glöm inte de mängder antibiotika som krävs för intensivuppfödning av djur på liten yta - lågdos konstant i fodret är inget okänt fenomen i andra länder.... rena mardrömmen! Bra inlägg för övrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. helt rätt, linda!! jag vill inte tänka på hur många ton antibiotika som skyfflas ut i den här verksamheten... :o(

   Radera
 2. Vilken klok och förståndig tös man har. Du skulle kunna bli politiker ;-)
  Hälsn från Koholma...

  SvaraRadera
 3. Jag börjar mer och mer inse vilken förnuftig tös du är Sofia. Kram från Inga-Lill

  SvaraRadera
 4. "GILLA" // Bondmoran

  SvaraRadera
 5. "välj svenskt kött!"

  Fattar liksom inte varför folk ens funderar på utländskt kött.. Priset? Jo men sälj din nya bil då så har du mer pengar till vettig mat...

  Alltså, jag har bot på gård med djur hela livet, nu har pappa sålt men ändå så attans dyrt är det inte o vilken anledning har folk annars??

  Kul att läsa i din blogg!

  Hälsningar Caroline

  SvaraRadera