fredag 30 juli 2010

Working test på Sandringham

Jaha, då har man gjort domardebut på working test. Jag har hört att man ska börja försiktigt så jag inledde min karriär(?) på Sandringham. ;o)

Detta både låter och kändes högst orimligt men beror på att jag råkade träffa Bill Meldrum på puben för någon månad sedan. Bill är Sandringhams gamle head keeper och drottningens högra hand när det gäller hundar och vi har varit ytligt bekanta sedan några år. Han verkar fortfarande styra en hel del på Sandringham, om än inofficiellt, och är den som organiserar alla hundevenemang. När vi möttes gav Bill mig omgående en inbjudan att döma ett eller flera av deras working test och viftade bara bort mina protester om att jag inte har någon erfarenhet alls av att agera domare. Jag har såklart haft åsikter om bedömningen på väldigt många tillställningar men det är liksom en annan sak...

Nåväl, han meddelade frankt att det skulle komma en officiell inbjudan senare i veckan och jag lovade att i alla fall tänka på saken. Bill Meldrum är en man som det är mycket svårt, och enligt vissa direkt oklokt, att säga nej till och eftersom min chef plötsligt visade en osedvanlig generositet och gav mig ledigt utan diskussioner, så kände jag mig nästintill tvungen att med darrande knän tacka ja till uppdraget. Bill tycks ha en fäbless för svenska damer – både Bitte Sjöblom o Maria Cedersmyg har dömt där tidigare, och kanske även fler svenskar?

Så den 28 juli 2010 stod undertecknad tillsammans med Keith Willimott som domare för working testet på Sandringhams Flower Show! WT på Sandringham har alltid(?) ett något annorlunda upplägg – deltagarna bestod av endast inbjudna ekipage som parades ihop två o två och tävlade i lag. Övningarna var upplagda som ett ”test for shooting dogs” och var såklart designade av Bill Meldrum. Han gav dem ganska kluriga uppgifter i halvtäckt terräng (=tjocka ormbunkar) där hundarnas sök/jaktförmåga verkligen sattes på prov.

Lagen hade X antal minuter på sig att gemensamt bärga Y apporter från ett begränsat område, såsom det ofta blir på en jakt. Det var intressant att studera flera av de i provcirkusen mera etablerade ekipagen när husse/matte inte kunde föra sin hund till varje dummy utan var tvungen att förlita sig på dess egen förmåga. Förarna tycktes ofta väldigt stressade av situationen och många hundar blev rysligt ”klibbiga” och gjorde inte mycket nytta alls när förarna agerade hetsigt eller när båda lagmedlemmarna simultant försökte styra sina hundar.

Det är väldigt mycket svårare att döma ett sånt här upplägg än de man ser på ett traditionellt WT, men jag tror att jag lyckades hålla en konsekvent nivå. Jag hade 20 poäng per ekipage att dela ut, alltså totalt 40 poäng per lag och övning (vi hann med en uppgift före lunch och en efter). De allra flesta hundar hamnade på 10-16 poäng, men jag delade ut alltifrån 0 till 20 poäng. Den i särklass bästa hunden fick 20+19 poäng av mig, vilket jag gav till en helt underbar gul hane med Linda Partrigde i andra änden av kopplet. Han var kanske inte den mest flashiga i startfältet men makalöst effektiv, jag stod bara och njöt av hans arbete!

Min sista övning blev av någon anledning väldigt svår (två markeringar plus sex utlagda apporter inom samma område på andra sidan några kluriga diken, avstånd kanske 60 m till de närmaste o 90 m till den längst bort) och de flesta lagen använde alla sina åtta minuter för att försöka få hem så mkt som möjligt. Detta gjorde att vi inte var klara förrän en bit efter sex och så fort bedömningen var avslutad kom tröttheten över mig. Jag var vid det laget helt utmattad av dagens anspänning och vägen hem kändes väldigt lång. Inte blev bilresan bättre av att himlen formligen öppnade sig strax efter prisutdelningen, men samtidigt var det skönt att vi hade haft så perfekt väder hela dagen.

Hursomhelst hade jag en härlig dag och jag kan helt klart tänka mig att göra om det ifall tillfälle uppstår. Man träffar ju så himla många trevliga människor i den här sporten och om man bara låter bli att ta det alltför seriöst (det är ju trots allt en lek!) blir det mesta fantastiskt roligt.

Bilder kommer senare!!

3 kommentarer:

 1. Du är bäst Sofia! Strongt att tacka ja (även om du i ditt tyckte inte hade något val) ;o) Fler uppdrag? Vänta bara tills du är tebax i Svedala igen :o)
  Härligt att träffa dig idag igen efter ett ½? år. Tiden rusar iväg! Peter var lite "avis" och frågade massor av ggr. hur du mår! ;o)
  Ses i morrn!
  Kram
  Jill

  SvaraRadera
 2. Vilken ära att få döma där, kul! Jag blir så glad när du skriver "Han var kanske inte den mest flashiga i startfältet men makalöst effektiv, jag stod bara och njöt av hans arbete!" (Jag tror ibland att man förleds av flashigheten ...)
  Ha det så bra!
  / Inger & Douglas

  SvaraRadera