onsdag 12 maj 2010

En illustrerad guide till liggande kastration av häst.

Jag har gjort min beskärda(!) del av hästkastrationer, men jag har dem alltid stående (sederade o lokalbedövade). Här gör man inte så - man söver istället hästen helt o har den liggande på sidan. Båda metoderna har såklart sina för- resp nackdelar, och nu har jag fått lära mig deras sätt. Själva kastrationen är egentligen densamma, men förberedelserna skiljer en hel del. Så här gör man (känsliga läsare varnas för närgångna bilder!):


"Offret" - en 4 år gammal tinker kallad Dean. Lite groggy av sitt pleg och lyckligt ovetande om vad som väntar.


Eftersom hästen ska sövas helt är det viktigt att få rätt vikt för dosberäkning av narkosmedlet. Trevor använder ett speciellt måttband för detta - det gladde mig att jag kom närmast i gissandet!
.

Det är tämligen meckigt med full narkos och kräver dessutom en extra person som sköter detta. Trevor o Thomas förbereder alla medikamenter, inkl rutinmässig profylaktisk antibiotikabehandling...


Induktion av narkos...
.

...som ca en minut senare får detta resultat!Skyddande duk under hästens huvud och en handduk över för att ge lite mörker o "lugn" för den sövda patienten. Bakbenet binds framåt med ett speciellt rep och panik-knut.Rengöring av operationsområdet.


Bedömning av narkosdjupet - knip i anus och kontroll av hur mkt reaktion man får i svansen. Narkostid ca 10 minuter per dos, den här gossen fick en iterering halvvägs eftersom han låg ganska ytligt.


Veterinärens arbetsställning är annorlunda men lika tokig som vid stående kastration!


Man har dock lyxen att se vad man gör...!


Även om man står lite krokigt så är det oändligt mycket säkrare med hästen liggande på sidan än när den står upp.

3-4 minuters väntan på att krossen ska verka ordentligt och proceduren upprepas sen på den andra sidan. Därefter pudras nåt hemligt gammal insektspulver i såren(!) och man kan bara vänta på att hästen vaknar till liv. Och häpp - världen har förlorat en bråkig unghingst och begåvats med en förhoppningsvis mera medgörlig valack!!

7 kommentarer:

 1. jösses...men om nån ska göra det på mig så är det väl du då...hehe..

  / J

  SvaraRadera
 2. Fy, ser inte så trevligt ut direkt men men...tur att våra "gubbar" får ha kvar sina :))
  Ha en skön helg!
  Kramar från ett blåsigt Sörmland!

  SvaraRadera
 3. Ulrika Kjellman14 maj 2010 13:41

  Härligt. Kanske nåt att ta med hem då? Men var inte guiden till liggande kastration ;-)(se rubrik)

  /Ulrika K

  SvaraRadera
 4. Så klart, Ulrika! Fel av mig - nu är det ändrat!

  SvaraRadera
 5. KROSSEN.. fy fanken vad det låter ONT .. gör krossen det man tror att den gör d v s krossar något ??m Varför skär man inte bort kulorna som man gör på hanhundar ?
  Undrar
  Inga

  SvaraRadera
 6. Inga!
  På hund knyter man av funikeln med de stora blodkärlen med en tråd för att de inte ska blöda. Vid fältkastration av häst krossar man blodkärlen istället och låter tången sitta kvar några minuter för att kärlen ska hinna dra ihop sig/etsas samman o blodflödet stoppas. Sen skär/klipper man av själva testikeln!

  SvaraRadera
 7. Jamen då fattar t o m jag, trodde faktiskt att krossen krossade själva kulorna , tänk så tokigt man tro
  Natti natti
  Inga

  SvaraRadera