söndag 23 maj 2010

Träning, working test o galopp

Ännu en vecka lider mot sitt slut - tiden går onekligen fort när man har roligt! Vi har såklart varit ute o tränat lite hund under veckan som gått, både själva o i sällskap, och då har Jens fått förtroendet att "köra" Baggi Boy. Det började väl inte så bra - Baggi har inte tränats på 5 månader, han har gått i koppel de senaste 2 månaderna, han har aldrig blivit förd av en annan person och han har generellt en del självständiga drag. Ursäkterna är många - resultatet var nästan pinsamt inledningsvis...
.

Efter lite övning och något utvecklingssamtal dem emellan har det dock gått riktigt bra - när vi tränade med Sarah o Sam igår gick Baggi som en klocka och var helt klart bäst i klassen! Duktig!

För den som undrar - någon "succeträning" ligger inte riktigt för de engelsmän jag mött - så fort det går (= när grundträningen är skapligt befäst) övergår man till uteslutande blinda apporter o såklart arbete med markeringar. Avstånden är långa eller ännu längre och de är generellt väldigt duktiga på att utnyttja svårigheter i terrängen i form av diken, häckar, staket osv. Det är därför en närmast hisnande känsla när även de svenska hundarna visar sig vara så väl grundade att de nästan matchar de engelska!

.

Här har Mike Tallamy just skjutit en "kanin"....

.

...och jag skickar Grim från andra sidan dammen på en dirigering. Sarah o Diesel står beredda att eyewipa oss, men se den chansen fick de inte!
Skapliga träningsmarker, eller hur...?
.
Det blommar hysteriskt överallt nu - de här blåklockorna skapade ett nästan trolskt skimmer i skogen.
.
.
Idag har vi gjort en riktig söndagsutflykt - först tittade vi på ett workingtest i regi av Mid-Norfolk Gundog Club och därefter åkte vi till hästkapplöpningarna i Fakenham. Man arrangerade novice- och puppyclass, puppy är man upp till 18 mån och därefter är det novice som gäller. Jag hade faktiskt tänkt anmäla mina grabbar till detta, men av olika anledningar blev det inte så. Synd, för vi hade verkligen inte skämts för oss! Om de bara hållt ungefär den standard de normalt gör så hade vi hamnat riktigt högt upp i resultatlistorna idag, för kvaliteten på de startande ekipagen var allt annat än imponerande.
Upplägget bestod av tämligen enkla o okomplicerade övningar men de deltagande hundarna varken markerade eller lydde förarnas signaler och då blir ju allting svårt. Men visst, det är ju lätt att vara kaxig från läktarplats...
.
"De verkar behöva lite hjälp där ute - jag kan ställa upp!" tänker Grim.

Vid två-tiden startade kapplöpningarna på Fakenham Racecourse och då var vi på plats. Solen har formligen vräkt ner hela helgen och vi har haft 24-27 grader varmt, så det var ganska lagom att stå vid sidan av o göra ingenting mer än njuta av skådespelet när det var som varmast.
.

Det går fort - marken bokstavligen vibrerar när hästarna kommer dundrande!

Snart går starten!

Hinderlöp är otroligt mycket mera intressanta än slätlöp - flera gånger såg vi hur hela resultatlistan förändrades över det sista språnget. Förmågan att hoppa effektivt när man är som allra tröttast verkar vara minst lika viktig som snabbhet/styrka.

Det skedde som tur var inga direkta olyckor idag men i fyra lopp av fem var det ändå minst en jockey som föll av efter problem vid någon hinderpassage. Hästarna fortsatte dock oftast att löpa med sina artfränder ändå, det ser lite komiskt ut när de elegant flyger över häckarna med tyglar o stigbyglar flaxande! I det ena loppet slutade den herrelösa hästen faktiskt tvåa, men han var såklart redan diskad då. :o)

.

Toto-maskinerna står på rad o kommersen är livlig. Vi bangade dock o spelade inget idag...


Välförtjänt pyssel efter avslutat löp. Notera de fina mönstret på rumpan - nästan alla hästana var smyckade med olika mönster när de kom ut på banan. Snyggt!

2 kommentarer:

  1. Hoppas du ser till att det fina vädret består över nästa weekend också. Vi behöver det då det här i Skåne åter blivit tradit....
    Vi ses på torsdag.
    /Pappa

    SvaraRadera
  2. Jaa visst är det härligt med racing! -Förstår du nu varför Maria stannar på Irland...

    SvaraRadera