måndag 29 mars 2010

Dagens tema - kastrering

Hade ett något ensidigt arbete idag, fast ändå inte. Har inte gjort mycket annat än kastrerat diverse djur, men det blev omväxlande ändå. Före lunch - två honkatter, en hanhund och en tik (min första!), efter lunch drabbades en handfull tjurkalvar av köttras av kniven, och sen avslutades dagen med några vaccinationer.

Ursäkta, men nu blir det lite veterinär-nörderi! Man gör här OHE på tik exakt som vi gör på en honkatt hemma, bara med grövre catgut till ligaturerna och med enkla isolerade stygn i linea alba. Inget trams med att ligera lig. lata eller förankra ligaturen vid cervix. Skönt, för handgreppen blev ju desamma även om allt såklart är större (och fetare!). Ingreppet gick hursomhelst riktigt bra, mycket bättre än jag vågat hoppas. Jag kanske inte är så dålig ändå??

Även kastreringen av tjurkalvarna var lite ovant - här använder man nästan uteslutande Burdizzo-tång vilket jag inte har någon erfarenhet av alls. Det enda man hade att erbjuda i instrumentväg för blodig kastration var en emasculator från tidigt 1900-tal, vilket jag egentligen inte heller är van vid. Det kändes sådär (läs: skit-läskigt) att inte låta krossen sitta några minuter innan testikeln skars bort, men jag måste säga att emasculatorn faktiskt var väldigt smidig. Och den verkar ju funka som den är tänkt, för än har jag i alla fall inte fått några rapporter om blödande kalvar...

/S

7 kommentarer:

 1. Halloj Sofia
  Ser att du har fullt upp over there, inte annat än att man blir lite avis, våren börjar så smått infinna sig här i Nacka oxå sol och +9 grader inte illa, tyvärr är det forfarande snö kvar och man gör så gott man kan vad det gäller hundträningen.
  Kram och Glad Påsk
  tina ö + labbepojkarna

  SvaraRadera
 2. Hahaha, det var massa obegripligt för en ovetande datanörd... Men det låter väldigt proffsigt! :-)

  SvaraRadera
 3. Hej svejs,

  Låter som att du har fullt upp med alla uppdrag. Det är ju bra så att livet inte blir långtråkigt. Instämmer dock med föregående skrivare att en del ord är fullständigt obegripliga men vad gör det när våren även börjar komma till Sverige. Såååå i påskhelgen blir det hundträning även i Svedala.

  Glad Påsk till dig o hundarna önskar två och fyrbeningarna på Wij.

  SvaraRadera
 4. Yay - det där är nästan värt "hybrispokalen" om du kommer ihåg den :) Vi har letat fram den och Johanna har den nu för NK häst :D (tror jag det var)

  Linda

  SvaraRadera
 5. Sara Wallgren31 mars 2010 13:54

  Fina hybrispokalen kommer till och med jag ihåg...
  Intressant med olika operationsmetoder som verkar funka lika bra.
  Glad påsk!

  Hälsn Sara

  SvaraRadera
 6. Jag tror vi får skapa ett litet "altare" där hybrispokalen får stå när den är "hos" sofia. Jag lämnar härmed över den till dig, om än lite motvilligt.
  /Johanna

  SvaraRadera
 7. Ojoj...låter invecklat och svårt och framför allt ansvarsfullt men det är väl allt "läkar-jobb"! Någon hybrispokal känner jag väl av förklarliga anledningar inte till men jag skulle med största förtroende lämna mina/våra guldklimpar i dina händer men det vet du redan ;)
  Önskar er en skön påskhelg. Hoppas ni hinner vila, äta å dricka gott och rom varandra och de gula lite. De svarte rår vi om med nöje. De är så lätta att ha att göra med och jag ska försöka hålla mig att inte göra alltför tokiga saker med Gry (eller så gör jag det och sen vill Jens bara lämna bort henne till oss för hon inte lyder sin husse ;)))

  SvaraRadera