torsdag 22 april 2010

Hönskirurgi

Ett av målen med min Englandsvistelse var att jag skulle utvecklas som kirurg och idag kan man nog säga att jag gjort det, om än på ett lite oväntat sätt. Eftersom jag tydligen, trots ihärdiga protester, verkar ha utsetts till klinikens höns-specialist hade jag ytterligare en två-bent patient idag. Hönan i fråga var några år gammal, typ vanlig brun leghorn, och med en magnifik kräv-förstoppning.

Vid lindriga fall av detta lidande kan man tydligen hålla hönan upp o ner och massera ut krävans innehåll, men det var inte ett alternativ den här gången. Den här stackars hönan hade en kräva stor som en grapefrukt som hängde som en påse på hennes bröst. Kirurgisk ingrepp indicerat...

Så här går det till - hönan hålls i fast grepp (tur för alla inblandade att detta var ett högst välartat och lugnt exemplar!), plockning av några fjädrar på lämpligt ställe, lokalbedövning och sen ett snabbt snitt genom hud och kräv-vägg. Doften/lukten när vi öppnade krävan var väl sådär - jäst gräs/spannmål/grönsaker osv är inte det mest angenäma man kan tänka sig...

Man öser ur allt innehåll och sköljer noga, sen syr man ihop kräva respektive hud igen. Plättlätt! Och jag har fått ett nytt nytt ingrepp att lägga till mitt CV!

4 kommentarer:

 1. Har engelsmännen sina höns boende inne oxå eftersom dom verkar sköta dom som vi gör med våra hundar o katter ??? Om en höna blir sjuk här hemma i Sverige så hamnar hon väl på huggkubben ??
  Trevlig helg på dig
  Inga

  SvaraRadera
 2. Man kan ju snart titulera sig hobbyveterinär efter att ha läst dina detaljerade beskrivningar. :)

  SvaraRadera
 3. Klart de har hönsen inne eftersom de har hundarna ute!

  SvaraRadera
 4. Gisela Rosenwall24 april 2010 18:32

  Coolt! Vad kul att läsa, visste knappt att man "räddar" en höna på det viset.

  Man lär så länge man lever!

  /Gisela

  SvaraRadera